Eskalácia napätia na Ukrajine posunula cenu WTI nad 100 USD za barel

05.05.2014 Celý región

Singapur 5. mája (TASR) -Cena americkej ropy WTI dnes zaznamenala rast a posunula sa nad 100 USD za barel (159 litrov), keď viac než nepriaznivé správy z čínskej ekonomiky zapôsobila na trhy eskalácia konfliktu na východnej Ukrajine. Informovala o tom agentúra AP.

Trhy najskôr negatívne zasiahli informácie, že aktivita v čínskom výrobnom sektore klesla v apríli už štvrtý mesiac po sebe. Miernym pozitívom podľa prieskumu banky HSBC je, že tempo poklesu sa mierne spomalilo, no takýto výsledok stále znamená, že čínska ekonomika, druhá najväčšia na svete, pokračuje v ochladzovaní. To by mohlo viesť k poklesu dopytu po energiách.

Na druhej strane sa zhoršuje situácia na východe Ukrajiny, kde dnes v meste Slovjansk v Doneckej oblasti v bojoch s proruskými separatistami zabili minimálne štyroch členov ukrajinských špeciálnych jednotiek. Ďalších asi 30 bolo zranených. Eskalácia konfliktu hrozí ďalším sprísnením sankcií voči Rusku, čo by sa mohlo odraziť na vývoze ropy na svetové trhy.

V popoludňajších hodinách v Európe vzrástla cena americkej ropy WTI s dodávkou v júni v rámci elektronického obchodovania na newyorskej burze o 42 centov na 100,18 USD (72,21 eura) za barel. Na záver piatkového obchodovania (2. 5.) sa cena zvýšila o 34 centov a uzatvorila na úrovni 99,76 USD/barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, poklesla o 11 centov na 108,48 USD/barel.
 

Vyberte región